Cresc taxele și impozitele în Capitală

Publicat de

Taxele și impozitele locale din București vor fi majorate cu 13,8%, începând cu anul următor. Procentul reprezintă rata inflației în 2022.

Conform prevederilor art. 491 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxele şi impozitele locale se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior. Astfel, pentru anul 2024, impozitele şi taxele locale se indexează cu indicele inflaţiei, respectiv 13,8%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municiptului București, aceasta atribuție revine Consiliului General al Municipiului București. Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru anul 2022, rata inflației este de 13,8%, descrie Referatul de Specialitate din proiectul Hotărârii de Consiliu General.

Proiectul urmează să fie votat. Odată intrat în vigoare, impozitul auto, locurile de parcare de reședință, precum și impozitele pe clădiri și locuințe vor crește în raport cu inflația.