La ce ne putem aștepta anul acesta în piața imobiliară

Publicat de

Este foarte posibil ca anul curent să vină cu slăbirea pieței imobiliare, ținând cont de recesiunea ce urmează să afecteze o treime a economiilor globale, potrivit unei directoare e Fondului Monetar Internațional (FMI). Mai mult, în anul 2022 s-au tranzacționat aproximativ 180.000 de unități imobiliare, numărul total înregistrând o ușoară scădere față de anul 2021.

Totodată, potrivit datelor de la Eurostat, prețurile locuințelor au crescut în Uniunea Europeană cu 37% în ultimele două decenii, înregistrându-se scăderi ale prețurilor în doar trei state membre. În ceea ce privește chiriile, acestea au crescut cu 16% în aceeași perioadă, Grecia și Cipru fiind singurele state ale UE în care chiriile au scăzut.

Luând în calcul scenariul către care se îndreaptă economia globală și creșterile prețurilor în piața imobiliară – inclusiv în România, unde atât prețurile proprietăților, cât și chiriile s-au scumpit, inclusiv în ultimele luni – este foarte probabil ca piața imobiliară să înregistreze scăderi în anul care tocmai a început. Acesta s-ar putea dovedi un lucru bun pentru cei care au în plan o achiziție sau mutarea într-o proprietate mai bine cotată.