„Greii” Iașului, Mihai Chirica și Costel Alexe, vizați de DNA de cel puțin 8 ori

Publicat de

Cei mai importanți doi oameni din administrația Iașului – Mihai Chirica, primarul municipiului reședință de județ și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean – au împreună un portofoliu impresionant de dosare penale care-i vizează direct sau indirect, trimiteri în judecată și acuzații care de care mai variate: de la complicitate la fals intelectual, (complicitate la) abuz în serviciu, luare de mită și instigare la delapidare, toate se regăsesc în istoricul relației complicate a celor doi cu procurorii DNA și DIICOT.

Pare că problemele de natură penală se țin scai și de primarul Iașului și de președintele CJ Iași, ambii fiind în prezent implicați în mai multe dosare de corupție.

De numele lui Mihai Chirica se leagă nu mai puțin de 5 dosare penale, parte vizându-l direct pe edil, parte încă în stadiul de cercetare in rem, vizând acțiuni ilegale la nivelul primăriei, în perioade în care Chirica era primar sau viceprimar.

Deja celebrul dosar Skoda este unul dintre acestea, cu un prejudiciu de peste 500.000 de lei, în care atât actualul, cât și fostul primar al Iașului, Gheorghe Nechita, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu alături de încă trei inculpați, pentru achiziționarea ilegală de autoturisme de către Primăria Iași. Dosarul Zoiosu, în care Mihai Chirica este cercetat pentru abuz în serviciu, vizează constituirea unui grup infracțional organizat pentru obținerea frauduloasă a unui teren din patrimoniul Primăriei Iași, pe care a fost construit un bloc de locuințe în locul a ce trebuia să fie o pensiune cu sediu de birouri. În dosarul Cicoarei-Eternitatea, clasat între timp, s-a anchetat un schimb de terenuri între municipalitate și o firmă privată, nefavorabil pentru administrația locală, iar în dosarul Flux, în care Mihai Chirica a fost trimis în judecată, construirea și intabularea ilegală a unui bloc. Nu în ultimul rând, dosarul traverselor vizează investiții cu bani europeni făcute la Iași între 2007-2014, în perioada în care Mihai Chirica era viceprimar; în acest caz, cercetările in rem vizează faptul că, pentru refacerea unei căi de rulare a tramvaielor în Iași, ar fi fost folosite șine vechi pe post de traverse.

De notat că nici Costel Alexe nu se lasă mai prejos în chestiunea problemelor penale, acesta reușind chiar performanța de a fi fost trimis în judecată de două ori în mai puțin de o lună, de ambele dăți în dosare grele… la propriu!

22 de tone de tablă ar fi pretins actualul șef CJ Iași în perioada în care era ministru al Mediului, se arată în dosarul Tabla în care Costel Alexe a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Tot în judecată l-au trimis procurorii pe Alexe pentru abuz în serviciu, în dosarul numirii ilegale a unui director interimar la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași. Iar de numele aceluiași Alexe se leagă un al treilea dosar DNA, care vizează folosirea de personal angajat la Apele Române și de echipament al statului pentru lucrări la ferma familiei lui Costel Alexe: cumătrul lui Alexe, Petru Avram, șef ABA Prut-Bârlad, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și influențarea declarațiilor în acest caz, pentru că a obligat muncitori din subordine să facă lucrări la ferma-parc a familiei Alexe. Care se pare că ar fi fost făcută și fără autorizație de construire, posibil și cu tabla pentru care șeful CJ a fost trimis în judecată!

Concluzia? Încă și mai incredibil ca lungul șir de acuzații făcute de procurori la adresa celor doi „grei” ai Iașului este faptul că atât Mihai Chirica, cât și Costel Alexe sunt încă în funcții și se bucură de toate privilegiile acestora…