Oficial, în Capitală există sub 400 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, căreia îi corespunde marcajul rotund de culoare roșie (bulina roșie), ușor de recunoscut pe numeroase clădiri, în special în centrul orașului. Există, însă, și o categorie numită „urgențe”, termen aplicat în cazul a 1.600 de clădiri în timpul unei expertize tehnice efectuate în anii ‘90.
Ținând cont că ultima evaluare a majorității acestor clădiri a avut loc acum mai bine de 25 de ani, există șanse mari ca cele mai multe dintre ele să fie încadrate în clasa I de risc seismic, dacă ar fi efectuată o astfel de evaluare astăzi.
Blocurile încadrate în categoria «Urgențe» sunt blocurile expertizate în anii 1990, mai precis între 1991-1997, de către niște experți tehnici și declarate periculoase. În pericol de colaps, chiar (…) Nu știu niciun bloc-urgență care să nu fi luat clasa 1 sau clasa 2 de risc seismic, a declarat un inginer structurist pentru Digi24.ro.
Cu alte cuvinte, majoritatea clădirilor din categoria urgențe care au fost evaluate după încadrarea în această categorie au avansat într-o categorie superioară de risc. Doar câteva sute de clădiri din Capitală au beneficiat de o astfel de actualizare a gradului de risc în ultimele două decenii, potrivit sursei.
Majoritatea imobilelor se află în centrul orașului, în Centrul Istoric, Cartierul Armenesc, Bulevardul Magheru, Calea Plevnei, Cișmigiu și Calea Victoriei. Mai multe blocuri înalte încadrate în categorii de risc peste medie se află pe Șoseaua Ștefan cel Mare, Șoseaua Mihai Bravu, Șoseaua Colentina, precum și pe Bulevardul Regina Elisabeta, respectiv pe Mihail Kogălniceanu.
Puteți consulta harta aproape completă a imobilelor expuse acestui risc sau evaluate pentru ultima oară cu mulți ani în urmă pe dupacutremur.ro.