Metrorex, pe cale să piardă 300 milioane de euro, bani europeni

Publicat de

Compania de transport Metrorex, aflată sub controlul Ministerului Transporturilor, riscă să piardă 300 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care Gara de Nord și Autogara Filaret ar fi urmat să fie legate prin 5 kilometri de tunel, marcați de 6 stații de metrou.

Întrucât lipsesc unele avize, acordul de mediu și aprobarea investiției de către guvern, Metrorex nu mai are timp să respecte țintele din PNRR, arată un raport al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, iar finanțarea depinde de respectarea acestor ținte.

Astfel, este foarte probabil ca proiectul să nu mai beneficieze de cele 300 de milioane de euro – bani puși la dispoziție de Uniunea Europeană – fondurile urmând să fie redirecționate către o serie de lucrări de modernizare a căilor ferate.

Amintim că PNRR este un program prin care UE susține revenirea statelor membre după pandemie. Un stat trebuie să ducă la bun sfârșit toate proiectele finanțate de acest program pentru a beneficia de fondurile alocate. România a primit aproape 30 miliarde euro prin acest program, din care 13 miliarde sunt nerambursabili, restul fiind un împrumut cu dobânzi mult mai mici decât ar fi reușit să obțină statul român în alte condiții.