Despăgubirile pentru fermierii vrânceni care aproape că nu mai au ce salva din toată munca de anul acesta, dar și investițiile în irigații sunt cele mai importante măsuri identificate de autoritățile din Vrancea care trebuie implementate rapid în județul în care seceta face acum ravagii, susține prefectul Nicușor Halici.
Pe mine cel mai mult mă interesează să aplicăm soluțiile identificate până în acest moment, prima dată cu despăgubiri, ca acești fermieri să poată să supraviețuiască și după aceea să venim și cu celelalte investiții în canale de irigații, în poldere și lucii întinse de apă, ca să reechilibrăm acest microclimat, a declarat prefectul de Vrancea într-o intervenție televizată.
Situația la nivel local este dramatică. Aproape totul e distrus, iar din culturile de toamnă nu se poate asigura nici măcar hrană de calitate pentru animale, spun fermierii.
Pentru că seceta cu care se confruntă agricultorii din județ – în prezent cel mai afectat din România – este una pedologică. Instalată în decursul ultimilor 5 ani, aceasta s-a agravat de la an la an, astfel încât deficitul de apă în sol a ajuns astăzi la peste 560 litri/mp, a precizat Halici, potrivit căruia fermierii nu mai au ce salva din culturile de toamnă, care sunt 100% compromise.
Problemele cauzate de secetă nu afectează însă doar agricultura locală, atrage atenția prefectul, inclusiv pădurile putând fi afectate:
Pământul încearcă să supraviețuiască și trage apa din plante, va trage și din copaci și în zona de munte, încep să se accentueze și agraveze lucrurile și, dacă o ținem tot așa, o să avem păduri uscate în câțiva ani, a subliniat Halici.