Toți primarii sectoarelor din București îi cer premierului acces la banii din PNRR

Publicat de

Toți cei 6 primari de sectoare din București solicită guvernului printr-o scrisoare comună acces la banii din Planul Național de Redresare și Reziliență. Actuala formă a PNRR, susțin edilii, nu permite sectoarelor să acceseze banii europeni, dat fiind că acestea nu sunt eligibile fiindcă nu au statut de Unități Administrativ Teritoriale.

Autoritățile Centrale uită de multe ori că Sectoarele Bucureștiului sunt subdiviziuni ale municipiului și NU unități administrativ teritoriale (UAT) de sine stătătoare, deși, sunt conduse de Primării care SUNT autorități locale. Bucureștiul fiind mare și complex, aici suntem.
Un sector, cum ar fi Sectorul 6 de exemplu, are spre 400.000 de oameni, mai mulți oameni decât majoritatea județelor care conțin UAT-uri distincte (municipii, orașe, comune), asta deși sectorul este o subdiviziune. Are mai multe probleme de rezolvat, o populație mai mare de deservit cu scoli, străzi, spitale, parcuri etc. decât orice alt municipiu, oraș și comună, care este UAT. Mai mult, Sectoarele au și capacitate administrativă și competențe pentru a derula proiectele necesare, potrivit primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Ciucu susține că Sectoarele Capitalei nu sunt menționate în rândul posibililor destinatari ai fondurilor europene:

La o lectură amănunțită a PNNR am identificat că atunci când se vorbește despre cine poate accesa fondurile, nu sunt menționate Sectoarele, folosindu-se sintagma de UAT, sau de Municipiul București. Ceea ce ne-ar face neeligibili. Municipiul București este reprezentat de PMB, iar noi, ca subdiviziuni nu suntem UAT-uri, a completat acesta, menționând că atât primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, cât și ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, au fost de acord cu solicitarea trimisă guvernului de către cei 6 primari locali.