USR acuză Guvernul Orban că vrea să cumpere presa cu bani publici – parlamentarii vor vota împotriva OUG: ‘Nu va ajuta, ci o va subordona’

Publicat de

Parlamentarii USR vor vota împotriva OUG pentru organizarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, cu un buget alocat de 200 de milioane de lei. ”Nu va ajuta presa, ci o va subordona”, susțin liderii USR. ”A ajuns în Parlament Ordonanța de urgenţă a Guvernului prin care se acordă presei 200 milioane de lei, pentru o așa-zisă campanie de informare în contextul actualei pandemii. Această Ordonanță, în forma actuală, nu poate fi susținută de USR. Nu va ajuta presa, ci o va subordona! Problema susținerii presei este una esențială pentru orice democrație, fie că e vorba de o perioadă de criză economică, fie că nu este nicio criză. Dar, în același timp, trebuie să facem o distincție clară între susținerea independenței presei și cumpărarea bunăvoinței presei prin intermediul banilor publici. Principalii beneficiari ai Ordonanței de urgență nu vor fi jurnaliștii, ci patronatele din presă ale căror interese sunt diverse. Costul pentru presă va fi, în realitate, foarte mare – creșterea obedienței față de finanțator – în cazul de față, chiar Guvernul României”, a transmis USR.

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru organizarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, care prevede că, pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 15 mai 2020, Guvernul României difuzează contra cost, prin intermediul serviciilor mass-media, campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului.

Pentru această campanie de informare va fi alocat un buget de 200 de milioane de lei.