NEBUNIA LUI STREINU-CERCEL: DOUĂ MILIOANE DE MORȚI DE GRIPĂ AVIARĂ, 20.000 DE MORȚI DE GRIPĂ PORCINĂ

Publicat de

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Adrian Streinu-Cercel este autorul unui lung șir de aprecieri medicale eronate. Președintele Klaus Iohannis a criticat în termeni foarte duri proiectul „Vacanța Mare” propus de Adrian Streinu-Cercel, șeful Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, care prevede o serie de măsuri neconstituționale împotriva cetățenilor, în starea de urgență. Am avut în acest zile un asemenea exemplu – a apărut o documentație de la un institut. Nu se poate. Nu poate veni un institut, oricât de bine cotat, să spună ce și cum. Într-un asemenea plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele peste 65 să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă și nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină.

Cercel: Gripa aviară va ucide două milioane de români. Patru milioane de romani se vor îmbolnăvi de gripă, iar doua milioane vor muri, o dată cu izbucnirea pandemiei de gripă aviară. “Într-un prim val al pandemiei, adică în primele 4 – 5 luni, se pot îmbolnăvi până la 4 milioane de români, iar 2 milioane dintre aceștia vor muri. Oamenii trebuie să știe ca ne așteptăm la un virus foarte agresiv”, a declarat, pe 22 iunie 2006, în cadrul unui seminar, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”. În final au murit câteva sute de oameni la nivel global. Criticat de Traian Băsescu : În noiembrie 2009, Streinu Cercel era secretar de stat în Ministerul Sănătății.  El era la acel moment manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Scenariul cu 20 de mii de morţi din cauza gripei porcine este unul oficial, dar e un număr minim, declara, în acel an, Adrian Streinu Cercel. „Nu înţeleg de ce facem atâta caz. Mă interesează cum să fac să previn decesele. Asta e principala sarcină. Că se îmbolnăvesc, e normal, e sezon rece, dar dacă se ajunge la deces, numărul lor să fie cât mai mic”, afirma el. „Scenariul ăsta cu 20 de mii de morţi ? Este una din variantele oficiale, dar e minim, ăsta e mizilic”, a declarat Adrian Streinu Cercel. În replică, preşedintele de la acea vreme Traian Băsescu a spus că afirmaţiile lui Adrian Streinu Cercel prăvăleau apocalipsa peste România. Streinu Crecel a demisionat, dar, după o lună, a renunțat la demisie. La finalul pandemiei de pestă porcină în România s-au înregistrat 122 de decedați.

A ignorat pericolul COVID

Streinu Cercel ne-a asigurat că epidemia de coronavirus nu poate ajunge în Romînia deoarece nu va ieși din China. Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară. China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus. Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pe 7 ianuarie 2020 .