Noi reguli la înmormântări, în starea de urgență / Ministrul Sănătății: Ba nu era familia, ba nu era DSP-ul, ba refuzau pompele funebre

Publicat de

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni, întrebat care e reacția oficialilor la mai multe probleme intervenite în perioada stării de urgență la anumite înmormântări, că ministerul pregătește noi proceduri. Nelu Tătaru a recunoscut existența mai multor probleme care au dus la blocaje în cazul deceselor unor persoane depistat cu COVID-19. „Ba nu era familia, ba nu era DSP-ul, ba refuzau sa ridice pompele funebre”, a spus ministrul. „Secretarul de stat Lucian Pintea, medic legist, pregătește o propunere în aceste zile”, a zis ministrul.

Protocolul în cazul deceselor unor persoane care au fost testate pozitiv cu COVID-19 prevede măsuri stricte de protecție, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății:

  • Cadavrul nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție.
  • Cadavrul se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi ajunge în sicriul, care va fi sigilat.
  • Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.